Mijn kernwaarden als academicus

Wie ik ben als schrijver, denker en bijdrageleverancier aan wetenschappelijke dialoog. 

Lived experience als epistemische bron

Ik geloof dat belichaamde ervaring niet alleen relevant is voor de klinische praktijk, maar ook voor de wetenschappelijke reflectie. Mijn schrijven vertrekt vanuit doorleefde realiteit, niet als anekdote, maar als ingang tot complexiteitsgevoelig en genuanceerd denken. Want mijn schrijven beoogt het discours te verrijken, niet om mezelf te centreren. 
 

Complexiteit boven reductie

Mijn onderzoeksinteresse ligt waar dominante kaders tekortschieten, op de grensvlakken van identiteitsvorming, (complex) trauma & dissociatie, neurodiversiteit & begaafdheid, en seks/gender & diversiteit. Ik streef naar een publicatieruimte waarin ambiguïteit bestaansrecht krijgt.

Transparantie over positie

Ik schrijf nooit neutraal. En dat wil ik ook niet pretenderen te doen. Mijn kracht ligt in het expliciet maken van mijn perspectief, in plaats van het verhullen. Reflexiviteit vormt op die manier een instrumenteel kader. Juist daardoor voorkom ik dat impliciete bias het discours ongemerkt kleurt. 

Ethiek als dragend kader

Mijn onderzoeksethiek is verankerd in verantwoordelijkheid. Niet alleen voor wat ik zeg, maar ook voor wat het oproept. Ik wil geen waarheid claimen, maar beweging creëren, zonder dat een ander daaraan onderworpen raakt. Het doel is niet normatieve waarheid, maar het openstellen van ruimte voor meervoudige betekenissen. 

Taal als verdiepend instrument

Ik zie taal als meer dan medium. Taal vormt hoe we begrijpen, labelen en behandelen. Tegelijkertijd erken ik de individualiteit van taal als brug voor ervaring binnen ieders eigen referentiekader. Daarom ben ik zorgvuldig in mijn woordkeuze niet om wollig te zijn, maar om schade te voorkomen waar taal te rigide, versimpelend, maskerend of stigmatiserend wordt.  

Over de auteur
Lauren C. van Stratum is psycholoog in opleiding tot masterpsycholoog en ervaringsdeskundig op het gebied van complexe dissociatie, uitzonderlijke begaafdheid en genderdysforie. Vanuit persoonlijke ervaring met vroegkinderlijk en langdurig seksueel trauma ontwikkelde hij een methodische benadering waarin klinische en diepgaande ervaringskennis samenkomen. Zijn werk situeert zich op het snijvlak van traumaverwerking, lichaamsbeleving, identiteit en bewustzijnsontwikkeling, met bijzondere aandacht voor methodiekontwikkeling vanuit praktijkervaring. Daarnaast onderzoekt hij innovatieve concepten zoals “interdynamialiteit” die buiten traditionele kaders reiken en nieuwe perspectieven bieden op menselijk bewustzijn en zelfontwikkeling.

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden aan Lauren C. van Stratum.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.