EDVJ-2025-13-06-SPG
Wanneer studeren pijn doet
Parallellen tussen uitzonderlijke begaafdheid, schooltrauma en chronische onveiligheid
Nuance vooraf!: In dit artikel beschrijf ik hoe mijn ervaring binnen het onderwijssysteem heeft geleid tot psychotrauma. Hoewel het systeem voor mij onveilig is gebleken, wil ik expliciet benoemen dat er ook uitzonderingen zijn geweest. Eén docent in het bijzonder heeft mij wél gezien in mijn manier van denken. Zij is voor mij een lichtpunt geweest. Dit artikel is dus nadrukkelijk geen oordeel over individuele personen, maar een poging om mijn ervaring en de gevolgen daarvan binnen het grotere geheel te duiden. Ik deel dit omdat ik (h)erkenning wil bieden aan andere uitzonderlijk begaafden, en een bijdrage wil leveren aan het maatschappelijk bewustzijn over deze invaliderende vorm van psychotrauma.
Zo goed als ik mijn misbruik verleden kan behandelen, zo weerloos voel ik mij tegenover mijn schooltrauma. Want in principe kan je pas helen van een situatie als je er eenmaal uit bent. Maar dit is een situatie waar ik nog niet uit ben. De oplettende lezer heeft misschien in andere artikelen kunnen lezen dat ik vaak over studie praat alsof het in het verleden ligt. Dit doe ik omdat ik daarmee mijn traumabrein probeer te reguleren.
In het artikel "Sgool is juis moelek" geef ik een inkijk in de mismatch tussen mijn uitzonderlijk begaafde brein en het schoolsysteem. Dit artikel is daar een verdieping op met oog op het psychotraumatische aspect van deze mismatch.
En voor wie zich na deze inleiding afvraagt:
"Hoe kan je nou je misbruiktrauma in hemelsnaam vergelijken met een schooltrauma?!!"
Trauma is niet de gebeurtenis zelf, maar de manier waarop het zenuwstelsel óf acuut of chronisch overbelast en ontregeld raakt. Vaak precies doordat er géén ervaren ontsnapping is uit de situatie.
Wanneer wordt studie onveilig/gevaarlijk?
Ter illustratie hierbij 2 casusvoorbeelden van chronisch aanhoudende onveilige situaties.
Voorbeeld 1:
Persoon X groeit op in een gezin waarin zijn echte gevoelens, gedachten en behoeften consequent worden genegeerd, onderdrukt, of als “onzin” worden afgedaan. Persoon X leert dat hij alleen liefde, veiligheid of bestaansrecht krijgt als hij zichzelf aanpast aan de norm van het gezin, als hij zijn emoties wegdrukt, zichzelf censureert, en zijn waarheid inslikt. Om te kunnen dealen met deze scheiding in wie persoon X thuis kan zijn, begint hij te dissociëren van zijn echte zelf. Hij raakt ervan overtuigd dat er iets mis met hem moet zijn. Want als hij probeert zichzelf te zijn in het gezin wordt hij afgestraft, en raar aangekeken waarom hij niet "gewoon normaal" kan doen. Persoon X leert zichzelf af te wijzen in ruil voor een plek in het gezin.
Klachtenbeeld:
Persoon X krijgt last van nachtmerries, vermijd sociale contacten, kan zich ineens uit het niks verstijft van angst voelen zonder duidelijke oorzaak, verder is er sprake van identiteitsverwarring en een laag zelfbeeld. Persoon X wordt uiteindelijk gediagnosticeerd met een Complexe PTSS.
Voorbeeld 2:
Persoon Y wil psycholoog worden en zit barstens vol passie en ideeën over het vakgebied. Maar om psycholoog te kunnen worden moet persoon Y, nog 7 jaar studeren. Op de basisschool ervoer persoon Y dat zijn echte gevoelens en behoeften consequent werden genegeerd, zijn manier van denken werd afgedaan als fout. Als klasgenootjes een spreekbeurt deden werd er geklapt maar voor persoon Y werd nooit geklapt. Op de middelbare school herhaalde dit patroon, evenals op het MBO, en het HBO. Persoon Y houd al deze tijd de hoop dat hij op de psychologie studie zichzelf kan zijn, omdat bij de psychologie zijn hart ligt.
Op de psychologie studie komt persoon Y erachter dat zijn ideeën en manier van denken, op 1 persoon na, consequent genegeerd, onderdrukt of als "onwaar" afgedaan worden. Op de psychologie master intensiveert dit patroon. Persoon Y leert door alle jarenheen dat hij alleen erkenning of bestaansrecht krijgt als hij zich aanpast aan de norm van zijn studie, als hij zijn emoties wegdrukt, zichzelf censureert, en zijn waarheid inslikt. Ondanks de inhoudelijke liefde voor psychologie als wetenschap en hulpverlening, wordt de vorm waarin deze kennis wordt onderwezen voor Persoon Y ervaren als fundamenteel onveilig. Het institutionele karakter van de universiteit met vaste curricula, beoordelingssystemen en beperkte ruimte voor epistemische diversiteit, draagt verder bij aan deze onveiligheid. Om te kunnen dealen met de kloof tussen zijn liefde voor de psychologie/zijn droom om psycholoog te worden, en wie hij mag zijn binnen de psychologie studie, begint persoon Y te dissociëren van zichzelf. Hij raakt ervan overtuigd dat er iets mis met hem is. Want als hij probeert zijn passievolle zelf voor de psychologie te zijn op de studie wordt hij afgestraft, en raar aangekeken waarom hij niet "gewoon de norm kan volgen". Persoon Y verliest verbinding met zijn psychologie-passie en leert zichzelf af te wijzen in ruil voor een weg tot psycholoog.
Klachtenbeeld:
Persoon Y raakt vaak plotseling verstijft van angst als hij wordt geconfronteerd met zijn studie, heeft regelmatig last van opdringerige panieksensaties met studiethema, ervaart een toename van identiteitsverwarring en geheugen klachten, heeft nachtmerries over zijn studie, interacties met mensen van de universiteit worden als erg bedreigend ervaren, contact met de studie wordt zoveel mogelijk vermeden, daarnaast ontwikkeld hij somberheidsklachten en is persoon Y erg prikkelbaar. Er is sprake van een chronisch patroon van invalidatie en ervaren inbreuk op de integriteit. Persoon Y voldoet aan alle kenmerken van een Complexe PTSS.
Nuance
(niet iedereen met schooltrauma ontwikkeld ook (c)PTSS, trauma kan in verschillende vormen tot uiting komen, dit is slechts een illustrerend voorbeeld)

Verklaring voor psychotrauma als gevolg van chronische (studie)aanpassing.
Een brein dat jarenlang structureel gedwongen wordt zichzelf te onderdrukken en aan te passen, raakt fors ontregeld. Dit is geen vervelend ongemak 'wat nou eenmaal erbij hoort', dit is een vorm van psychotrauma, die in ernst en neurologische impact vergelijkbaar is met wat we kunnen zien bij chronisch relationeel trauma of complexe PTSS. En het bewustzijn kan niet blijven functioneren en ontwikkelen in de situatie als het geen afstand neemt van het 'zelf' dat in de ervaren onveilige situatie zit. Zo laten meerdere artikelen over de exceptionally (160+) & extremely or profoundly gifted (180+) zien dat deze doelgroep doorgaans meer worstelt met depersonalisatie, trance-achtige staten en identiteitsverwarring als gevolg van studie en hun gedwongen aanpassing voor de maatschappij (Gross, 2011; Pixten et al., 2023, Davidson Institute, 2025).
Uitputtingsslag.
Tijdens een symposium van Stichting Hoogbegaafd! was ik zo impulsief om tijdens de vragenronde van PG-expert P. Susan Jackson, mijn hand op te steken. Trillend en huilend voor ik het wist zei ik voor de hele zaal...:
"It's my dream to become a psychologist. I'm doing my masters in clinical psychology, and I've been studying and trying to adjust to the educational system for over seven years. Everybody keeps saying, you are almost there just hold on for a little longer, but it made me completely lose myself, I don't know how I can hold on any longer"
Vandaag de dag zorgt namelijk elke interactie met de universiteit voor een traumarespons waarbij ik niet meer helder kan denken door de dissociatieve symptomen die dit terweeg brengt, mijn hartslag omhoog schiet, ik begin te trillen en mij in gevaar voel. Zelfs de enige docent die wél wilde aansluiten bij mijn manier van denken in de studie, associeer ik vandaag de dag liever niet meer met 'mijn docent van de uni'. Omdat ik dan door de overdracht heel angstig in contact met haar zit. Want ik geef het niet graag toe, maar mijn droomstudie heeft mij getraumatiseerd.
Conclusie
De erkenning van deze vorm van psychotrauma opent hopelijk op een dag deuren voor meer passende ondersteuning, niet alleen binnen de GGZ, maar ook binnen het onderwijssysteem zelf. Het is tijd dat we gaan zien dat het structureel onderdrukken van epistemisch unieke vormen van denken geen leerproces is, maar een schadelijk sociaal proces dat diepe neurologische sporen kan nalaten.
Referenties volgens APA:
Davidson Institute. (2025, 7 april). The intellectual and psychosocial nature of extreme giftedness. https://www.davidsongifted.org/gifted-blog/the-intellectual-and-psychosocial-nature-of-extreme-giftedness/
Gross, M. (2011, 15 september). The "Me" Behind the Mask: Intellectually Gifted Students and the Search for Identity. SENG. https://www.sengifted.org/post/the-me-behind-the-mask-intellectually-gifted-students-and-the-search-for-identity
Pinxten, W. L. F., Derksen, J. J. L., & Peters, W. A. M. (2023). The Psychological World of Highly Gifted Young Adults: a Follow-up Study. Trends in Psychology. https://doi.org/10.1007/s43076-023-00313-8
APA-verwijzing:
Van Stratum, L. C. (2025). Wanneer studeren pijn doet: Parallellen tussen schooltrauma bij uitzonderlijke begaafdheid en chronische onveiligheid. Geraadpleegd op (datum), van https://eendeelvanjezelf.nl/uitzonderlijk-begaafd-pg-/droomstudie-werd-trauma