EDVJ-2025-10-06-VGF

Veel gemaakte fouten door therapeuten en behandelaren.

Bij de behandeling van mensen met vroegkinderlijk en/of extreem trauma.

Als iemand met een Dissociatieve Identiteitsstoornis heb ik 7 jaar de GGZ bewandeld voordat de juiste diagnose gesteld werd. Waarna ik na 2 jaar behandeling bij een vroegkinderlijk trauma centrum een prognose van 8 jaar heb gekregen. Ik ben weggegaan bij het centrum en heb zelf binnen 2 jaar grotendeels mijn DIS kunnen behandelen. 

Door alle jaren heen heb ik veel ervaring en kennis opgedaan rondom de pijnpunten in verscheidene behandelrelaties, waarom ik bleef hangen in mijn trauma's in plaats van dat ik deze kon aanpakken.  Al deze inzichten heb ik op een rijtje gezet met respect en liefde voor alle behandelaren die nog te maken krijgen met deze doelgroep. 

  • Beloftes die niet waargemaakt kunnen worden 
    Een belofte over duur van behandeling of onduidelijkheid over professionele grenzen die voor u heel vanzelfsprekend zijn, kunnen voor een cliënt hertraumatiserend worden als de congruentie in het proces ontbreekt. Dit kan bij mensen met een onveilige hechting geassocieerd worden met bijvoorbeeld een onveilig ouderfiguur.
     
  • Vermijding door de behandelaar van het trauma 
    voor de hand liggend maar kan erg schadelijk zijn!
     
  • Onvoldoende zelfzorg door de therapeut 
    Bij de behandeling van deze doelgroep is het extra belangrijk dat u als professional goed voor uzelf zorgt en uw eigen grenzen kent. Een sensitieve client met een traumatisch verleden is vaak 'getraind' in het voelen of er wel of niet ruimte kan zijn, en zodra grenzen onduidelijk zijn kan deze onbewust uw eigen grenzen oprekken. Zeker cliënten met een verleden van vroegkinderlijk trauma kunnen een grenzenloos gevoel oproepen. Omdat zij handelen vanuit een heel oud onvervuld verlangen van zorg, liefde en aandacht.
     
  • De cliënt angst aanjagen voor het proces
    Hoe meer u benadrukt dat het een proces van lange jaaaaaaren is en het heel ernstig trauma is wat niet zomaar effe behandeld kan worden. Hoe angstiger de client kan worden om diens trauma’s in de ogen te durven kijken. En hoe meer dit afhankelijkheid in de hand kan werken. Erkenning is ontzettend belangrijk, maar mag niet dienen als reden om verwerking te vermijden en onnodig uit te stellen. 
     
  • Scheiding tussen traumaverwerking en hechting 
    Als de cliënt als kind beschadigd is door zijn eigen ouders/verzorgers dan kan traumaverwerking niet los gezien worden van het hechtingsproces. Het belangrijkste is dat de cliënt aan zichzelf leert te hechten, afhankelijkheid kan funest zijn voor het verwerkingsproces. Echter, afstandelijkheid kan net zo veel het proces benadelen. 
     
  • Elke feedback van de cliënt wegzetten als projectie 
    U kunt een briljant therapeut of behandelaar zijn, maar u bent niet onschendbaar. Juist cliënten met een complex trauma verleden kunnen enorm sensitief zijn en daarom soms ineens meer zien en opmerken dan de therapeut zich altijd bewust van is. Het is erg belangrijk te identificeren en na te gaan bij uzelf of de client sec projecteert, of dat er een kern van waarheid zit in de feedback. Zonder dat u zich laat overnemen door twijfels over uw eigen competenties. Want ook dat voelt de hypersensitieve complex trauma client die u continu aan het scannen is en in de gaten houdt of er geen dubbele agenda’s zijn. Zo kom ik gelijk bij mijn volgende punt.
     
  • Gebrek aan transparantie
    Deze zou ik van de daken willen schreeuwen tegen elke behandelaar die denkt dat gebrek aan transparantie over diens eigen processen op gelijke voet gaan met professionaliteit. Als er 1 doelgroep is namelijk die hoogontwikkeld is in het herkennen van incongruentie in contact. Dan zijn het wel de mensen die vroegkinderlijk/complex trauma hebben meegemaakt. Is het niet in de taal dan wel omdat we kunnen voelen dat er 'iets niet klopt'.  En mensen met complex trauma zullen deze incongruentie ontzettend snel op zichzelf betrekken, wat bijdraagt aan een minder stevig zelfbeeld. Bij een zelfbewustere client kan het leiden tot wantrouwen tegen de behandelaar en gebrek aan vertrouwen in de behandeling. 
     
  • Ervan uitgaan dat de client altijd een eigen mening kan vormen en daarnaar kan handelen
    Wanneer iemand nooit geleerd heeft dat hij/zij/hen een eigen mening mág hebben kan een ogenschijnlijke simpele keuze als ontzettend beangstigend worden ervaring. En onmogelijk voelen, hierdoor kan ruis ontstaan in de behandelrelatie. Omdat de cliënt niet uitgesproken kan krijgen wat hij/zij/hen nodig heeft of wil, ook als die dat wel weet. 
     
  • Onvoldoende maatwerk of afstemming met de cliënt
    Elke cliënt is anders en wat voor de 1 fantastisch heeft geholpen kan voor de ander juist leiden tot een toename van klachten. Het allerbelangrijkste is dat de cliënt achter de visie en behandeling staat en deze niet enkel 'ondergaat' maar er een onderdeel van is. 
     
  • Boven de cliënt gaan staan 
    In het bijzonder cliënten met een verleden van bijvoorbeeld georganiseerd misbruik en mensenhandel, zijn erop gedrild dat de persoon boven hen in de hiërarchie het voor het zeggen heeft. Hoe meer u terechtkomt in een afstandelijke boven positie, hoe meer projectie en weerstand u kunt verwachten van de cliënt met dit verleden. 
     
  • Grenzen onvoldoende bewaken 
    De kans is groot dat de client die voor u zit nooit grenzen geleerd heeft in de breedste zin van het woord. Wanneer u ruimte laat voor ambiguïteit op het gebied van professionaliteit en grenzen, zal de client niet weten hoe dit te navigeren en u er mogelijk toe leiden dat u in een positie komt waarin u de neiging voelt boven de client te gaan staan om de balans te herstellen. Een scheurtje in het vertrouwen van de al wantrouwige client die niet begrijpt wat er gebeurt. 
     
  • Collega’s beschermen no matter the case. 
    Veel overlevers hebben een verleden van hertraumatisering in de ggz doordat er veel te weinig kennis is van deze problematiek. En daarnaast omdat er helaas ook zorgverleners bestaan die misbruik maken van kwetsbare cliënten. Het is begrijpelijk dat het willen beschermen van collega’s een reflex kan zijn, omdat deze dezelfde uitdagingen kennen als u. Echter, wanneer een collega een client heeft beschadigd en u erkent deze ervaring niet. Dan schaart u zich voor de client bij de groep mensen die hem/haar/hen beschadigd hebben en dan wordt u gezien als onveilig. Er is in deze niet altijd sprake van splitgedrag, u hoeft de collega niet af te wijzen, want vaak is de hertraumatisering het gevolg van onkunde en geen kwaad. Maar erkenning van de ervaring zodat u niet direct weggezet wordt als ‘onveilig’ kan heel belangrijk zijn voor het vertrouwen van de client in de behandelrelatie. 

APA referentie:
Van Stratum, L. C. (2025). Veel gemaakte fouten door therapeuten en behandelaren: Bij de behandeling van mensen met vroegkinderlijk en/of extreem trauma. Geraadpleegd op 10 juni 2025, van https://eendeelvanjezelf.nl/behandelstrategieen-bij-dis-lau-s-methode-/veel-gemaakte-fouten/

Gedichtjes over de GGZ vanuit doorleefde ervaring

Brief aan alle hulpverleners

Ik wil je meegeven.
Wees in je vak bedreven.
Het kan veel zijn, soms ben je omgeven. 
Maar blijf altijd gezonde professionele kaders nastreven. 
Je bent een mens en je warmte moet je niet opgeven.
Als je twijfelt moet je dat bij je supervisor aangeven.
En ga bij jezelf altijd na, ben ik wel open en eerlijk in m’n werk gebleven?
En ik snap het, moeilijke dingen zitten vaak verweven.
Het gaat om precaire zaken het is regelmatig zelfs onbeschreven. 
Maar aan sommige dingen mág jij gewoonweg niet toegeven. 
Je hebt zoveel invloed… ik ben niet overdreven 
Als ik zeg: 
In jouw handen ligt een mensenleven.
LC, Juni 2024

De goede GZ-psycholoog (hij bestaat?!)

Na 2 jaar zelf bijna de volledige DIS te hebben behandeld 
En na een nieuw pad van onmenselijke hulpverlening te hebben bewandelt. 
was mijn vertrouwen in de GGZ verleden tijd
Maar zelf opnieuw beschadigd vertrouwen herstellen, zonder goed sociaal netwerk was een mega strijd
Een lieve docent die daardoor onder mijn overdrachtelijke zoektocht lijdt werd een feit
 ...
Dat was geen optie. Een psycholoog vinden moest snel.
Maar wat een opluchting. 
Een goede behandeling vinden voor mij in de GGZ is zeldzaam... 
maar het bestáát wél.
LC, mei 2025

De beste Psychiater

Je collega's maken d'r een zootje van. 
In je eentje zo hard voor mij aan het rennen om te redden wat je redden kan. 
Bellen in de auto na 17 uur 
Jij bent er altijd, zelfs tijdens het heetste vuur.
En dat terwijl je zo druk bent als manager, onderdeel van het bestuur.

Ik hoop niet dat ik je hoef te vertellen, 
dat jij niet de reden bent waarom ik nu uitbreek in rellen. 
Je redt alles wat je red. 
Ik waardeer elke extra zet. 
Ik weet dat je voor mij oplet.
Maar deze gedichten gaan nou eenmaal over mijn pijn in de GGZ .
LC, 2024

Kromme zorg(en)

T voelt alsof mijn lijf gaat bezwijken 
Zoveel pijn ik kán het niet begrijpen 
De boosheid en het verdriet is niet te tillen 
Mijn lijf kan alleen nog trillen 
Mijn maaginhoud komt er weer uit 
Alles trekt samen, mijn hele huid 
Ik wil schreeuwen maar er komt geen geluid 
Hoe heeft het zo kunnen lopen 
Je taak was om mij te helpen helen, niet nog verder te slopen 
Elke deur heb je dicht geramd, niks gaat meer open. 
Hoe kan je als GGZ dit in godsnaam aan jezelf verkopen? 
“Maar er gaat in de ggz ook veel goed dus houd moed!”
Sorry? Deze 'zorg' heeft mij de helft van mijn leven nog tegoed. 
Deze last is zo vreselijk ongezond 
Keer op keer ben ik weer verwond.
Ik sta altijd open voor een gesprek 
Maar dit is een onvergeeflijk gebrek 
Middels zoveel behandelaren ging jij op je bek
Overal zitten gaten je hele systeem is lek
En mij rest 1 bestek 
De GGZ is niet altijd een veilige plek 
LC. 2024 

De nieuwe kans?!.... eh deur..

Ivm nieuw misbruik en kapot vertrouwen, toch aan de bel getrokken.
Een vrijgevestigde praktijk met een ervaren complex traumatherapeut werd betrokken.
Mij zou je niet laten vallen, dat werd zo'n beetje beloofd. 
Want ik was volgens jou al zo vaak van mijn vertrouwen beroofd. 
Toen kwam je erachter dat ik nog in de misbruiksituatie zat
En was die belofte het eerste wat je vergat. 
Vervolgens werd mij PSYTREC aangesmeerd 
Sorry?! PSYTREC??! In acute onveiligheid? Wat heb jij precies over DIS geleerd??! 
Of is dat vooral makkelijk om tegen mij te zeggen?
Door jou moest ik opnieuw mijn grenzen verleggen.
...
Inmiddels werd het bijna slapstick absurd 
Het was de zoveelste keer dat de GGZ mij betreurd 
Maar de onveilige situatie was acuut 
Dus opnieuw mijzelf behandelen moest à la minute. 
Weer mijzelf in mijn eentje thuis eruit moeten trekken
Meerdere keren per dag deed ik Exposure met mijn delen, en bleef ik mijn veiligheid checken. 
Het lukte. Maar wat heb ik ervoor betaald?
Opnieuw de ervaring, dat de zorg mij faalt
LC, 2024

Eigen aandeel!!

“Zie je eigen aandeel hierin en kijk naar jezelf”
Dat doe ik altijd... maar zie je wel dat ik het onderspit delf?
Ik ben namelijk niet iemand die vermijdt
Juist ik reflecteer continu, hoe erg ik ook lijd. 
No matter m'n strijd was ik altijd bereid
Ik zorg altijd dat ik m'n tekortkomingen herleid.
Ik ben altijd degene die op m'n kiezen bijt. 
Ik heb uitleg gegeven het staat beschreven met schoolkrijt. 
Ik ben zo'n beetje een toonbeeld van maakbaarheid.
Alles wat ik deed was gestoeld op empathie, acceptatie en echtheid.
Ik deed in mijn eentje thuis TFT bij DIS op 5x de snelheid
En zelf schreef ik een heel therapiebeleid
Ik gaf al mijn geduld en tijd 
Rekening houdend met ego's en machtsstrijd 
Heb ik mijn behandelaren binnen hun eigen vak opgeleid
Dat is geen vlijt. 
Het was verdomme onbetaalde arbeid 
Heb je wel gezien hoe ik mijn eigen behandeling leid? 
Dit is mijn harde waarheid, ik mis een stuk vrijheid. 
Ik moest mijzelf behandelen omdat een ontoereikende ggz mij daartoe heeft geleid. 
Want bezig met euthanasie, was mijn dood anders een kwestie van tijd. 
Het is misschien moeilijk te verkroppen, maar wel een feit. 
Het echte verhaal achter mijn herstel, is een vorm van pure wreedheid.
Dus durf me niet te onderbreken nu ik van mijzelf afbijt. 
En rijm schrijf voor al m'n nijd en kwaadheid. Over al het gebrek aan wijsheid. 
Voordat ik straks alles het raam uitsmijt. 

Want jullie ENIGE taak in mijn casus was: 
Zorg dat je de professionele kaders niet overschrijdt. 

LC. Juni, 2024 

Maar je bent complex..

Stop acuut met elk excuus 
Want alles wat ik hoor zijn deja vu's 
Je kan niet alles gooien op complexiteit en IQ's 
Mensenlevens zijn geen keuzemenu's??!
Wees als ggz belezen in de paraplu's 
Niks hieraan is confuus
Jij hebt een verantwoordelijkheid tegenover álle individu's

LC. Juni, 2024 

Not my first rodeo

Ik probeer te praten
Maar het wil niet baten. 
Ik voel mij verlaten en in de steek gelaten
In mijn hart zitten weer nieuwe gaten 
Ik moet opnieuw leren meten met andere maten 
Dweilend met de kraan open
Ben ik al langgeleden gestopt met hopen
De GGZ had een kans 
Maar wat steeds maar ontbrak was het bieden van balans 
Dit was verdomme geen klad 
Dit ging over mijn leven waarvan men keer op keer mijn belang vergat
Ik heb vertrouwen in hulpverleners overschat 
Doorheen ga ik zoveel fasen
Rekening houdend met al jullie mazen
Ik heb geen woorden meer, niet eens ruimte om te razen of stoom af te blazen
Sorry maar ik ben gestopt met mij verbazen

Mensenhandel en georganiseerd misbruik is mijn verleden 
Zoveel shit meegemaakt dat men t’ bestempelt als omstreden 
Ik heb mijn hele jeugd geleden 
Jullie hadden maar 1 taak, mijn horizon verbreden 
Ik heb mijn verleden niet vermeden 
Ik heb dag in dag uit gestreden.
Reikte alles, qua specialistische kennis aan…
Terwijl.. behandeling bieden, is letterlijk jullie baan 
De pijn is onbeschrijflijk ik kan wel janken 
Want een goede behandeling heb ik aan mijzelf te danken 
Steeds minder voelde ik mij verbonden 
Geen energie meer voor colleges en uitleg geven over wat ik had uitgevonden 
Ik deed op eigen houtje wat jullie in motherfocking 10 jaar niet konden 
LC. Juni, 2024 

FACT te dichtbij

Ik moet uitstappen, het spijt mij.
Jij en ik komen te dichtbij.
Het is een dynamiek die je zelf nog niet inziet.
Jij erkent deze laag in dit steunende hulpverleningscontact niet, 
dus moet ik naast dat ik zelf thuis mijn traumabehandeling doe, nu heel groot zijn.
Maar onder alles voel ik mij verlaten en ontzettend klein.
Ik kan jou je eigen dodehoek niet verwijten 
Maar hierdoor loop ik nu zelf achter de feiten 
Het is een nare waarheid 
Waar ik stevig onder lijd 
Dus ik ga je vertellen 
Dat je met een aanklampende hechting, je cliënt uiteindelijk zal beknellen. 
5 jaar was er vertrouwen 
Er was nabijheid maar ik heb door onze voor jou betaalde vriendschap geen gezonde basis op kunnen bouwen.
Ik hoop dat ik in gedicht kan vangen 
Wat de gevolgen kunnen zijn van zo'n verlangen 
Ik hou van je, je was er altijd, ik weet dat je het nooit zo hebt bedoeld. 
Maar voor mij als cliënt, heb ik geen ruimte meer gevoeld. 
LC, Juni 2024

Abonnement 3e lijns

Ik wil graag mijn abonnement opzeggen.
WAT.
Ja I know, ik zal het je uitleggen.
Ik wilde zo graag op iemand anders expertise vertrouwen.
Verloor uit het oog dat ik op mijzelf zal moeten bouwen.
Dat zelfs als ik elk moment door mijn benen kan zakken.
Er geen mensen bestaan die mijn koers kunnen overpakken.
Het blijft mij achtervolgen het is een eenzaam feit.
Als je de grip verliest op je behandeling raak je jezelf kwijt.
Want alleen jij zal alles opmerken.
Dus vertrouw op jezelf, ook als men probeert je zicht te beperken.
Niet iedereen zal helaas erkennen hoe jouw hersenen werken.
Maar zien ze het dan echt niet?
Zelfs nadat ik het schip verliet…
Is dat dan niet een glashelder signaal?
Nee, nee je begrijpt het niet. Jullie spreken daadwerkelijk een andere taal.
Bedoel je dat wat ik opmerk niet geldt voor iedereen?
Nee Lau, veel mensen kijken daar overheen.
Maar ik wil niet vastlopen in een vastgeroest beeld van mij kunnen.
Dat hoeft ook niet, maar durf jezelf authenticiteit te gunnen.
Lau, stap weg van het TRTC.
Kies voor jezelf en neem ons met je mee.
Want pas als je stopt met aan je eigen basis snoeien.
Kan je als mens echt groeien.
LC - 2023

Prognose 8 jaar

LUISTER NOU, IK KÁN MIJN VERWERKING NIET VERTRAGEN
Sorry dat ik zo schreeuw, maar dat is het onmogelijke van mij vragen. 
Mijn emoties zijn verbonden met cognitie, het is 1 bewustzijn verdeeld in lagen.
Het gaat er niet om dat ik mijzelf niet zou willen verlagen. 
Zulke arrogantie gaat in tegen al mijn levensvragen. 
Maar elke keer als je vraagt om een stap terug, voel ik mij klein geslagen.
Ik krijg het mensen maar niet uitgelegd, inmiddels voel ik mij zo verslagen
Het is geen dedain het gaat niet om mij behagen.
Iedereen om mij heen ben ik hierdoor juist onbedoeld aan het verjagen.
Ik krijg geen lucht als ik het toch probeer, ik kan dat niet dragen. 
Maargoed... 
Ik snap het, ik zal mijn best doen.. ik zal mij proberen naar de norm te gedragen.
LC 2023

Coldturkey

Vannacht is het nacht 4
zonder alle medicatie
De ggz-arts was er opnieuw rustig onder.
Ergste wat kan gebeuren is maagdarm gedoe of een insult.
Nouja dat is dan maar mijn eigen schuld.
Het advies is 5mg diazepam voor de onttrekking
Maar verder niet echt een ernstige strekking
Volgensmij maakt u zich geen zorgen,
Dus ik til het wel naar morgen.
Of die dag erna.
Ik wil komen in een staat van complete vervreemding
zodat mijn verleden niet meer de voorgrond is van belasting.
Doe mij maar een psychose...
Alles liever dan dit bewuste leven gekozen.
- Pte, 2022

Nog meer... medicatie..

12 pillen op een avond, dat is hoe ik tegenwoordig hoe ik mijn nacht afrondt.
Een enorme tolerantie, met slaap niet eens als garantie.
Ja dat is reden voor een gesprek, moet je eens kijken ik lijk wel gek.
Ik heb altijd gezegd het gaat mij niet gebeuren. En toch moet ik je betreuren.
Ik ben met open ogen gestapt in de bekende-GGZ kuil, maar ik wilde gewoon stoppen met al het gehuil..
En nu ben ik verslaafd aan pillen, als ik ze niet neem dan begin ik met trillen en kan ik mensen wel grillen.
Dat is niet wie ik ben, maar het is even niet anders,
Je moet wat als je jeugd heeft bestaan uit trauma door aanranders.
- L, 2022

Het valt wel mee

Wat zei je huisarts? verbrand 3e graads?
Nou dat is vooral overdreven huisarts-geraas.
En dat verband met vasiline?
Geen reden waar dat voor zal dienen.
De open wond ziet er gewoon normaal uit.
---
Oké ik snap het... zie je wel ik had niet moeten gaan.
Nu zit ik tussen tientallen destructieve delen + 2 artsen die elkaar tegenstaan.
Het valt dus wel mee, de ggz kliniek-arts klinkt tevree
In dat geval ga ik door met mijzelf beschadigen, want daar zit u dan denk ik niet mee?

Ach jee. 1 maand later en ik krijg dagelijks thuiszorg voor deze wond
Toch gek, ik dacht dat ik 'overdreven geraas' verstond? 
- L, 2022

Opnames in de GGZ

Waarom lachen jullie mij uit? 
Vanbinnen merk ik dat alles weer afsluit.
Ik had mij verstopt op m'n kamer in de kast 
Want ik voel mij zo onveilig hier en alleen maar een last

"FACT trapt misschien in jouw "DIS" maar wij niet"
...
Dat is hertraumatisering bij iemand met ernstig trauma ik snap niet waarom je dat als hulpverlener niet ziet?
Wat aan mij is zo verkeerd dat ik dit verdien? 
Willen jullie mijn pijn in ieder geval overwegen misschien?
Waarom mag ik niet zoals de andere patiënten er gewoon zijn?
Waarom doen jullie mij zo veel pijn?
Ik kruip weer terug in de kledingkast, want ik voel me hier alleen nog maar heel klein.
- L, 2022

De blauwe kamer (de isoleer)

Hier kom je omdat je van het spoor bent gehaald 
Je was 0 helder dus de politie heeft je gevonden, je poging heeft gefaald. 
De blauwe kamer is een isoleercel 
Politie had bij me moeten blijven, maar ik zit alleen en de deur zit op slot dat weet ik wel. 
Wachtend op de beoordeling en het is erg druk. 
Dus zit ik hier de hele avond al denk ik even kijken, oh geen klok.. fuck. 
Ik zie een groot raam waar ik niks door kan zien. 
Aan de andere kant kunnen ze mij wel zien misschien.
Op de muren zie ik strepen en oud bloed 
Alles aan deze kamer schreeuwt, met mensen die hier worden gehouden, gaat het helemaal niet goed. 
tik, tok, tik, tok..
Oh nee, er is geen klok. 
- L, 2019

Over de auteur
Lauren C. van Stratum is psycholoog in opleiding tot masterpsycholoog en ervaringsdeskundig op het gebied van complexe dissociatie, uitzonderlijke begaafdheid en genderdysforie. Vanuit persoonlijke ervaring met vroegkinderlijk en langdurig seksueel trauma ontwikkelde hij een methodische benadering waarin klinische en diepgaande ervaringskennis samenkomen. Zijn werk situeert zich op het snijvlak van traumaverwerking, lichaamsbeleving, identiteit en bewustzijnsontwikkeling, met bijzondere aandacht voor methodiekontwikkeling vanuit praktijkervaring. Daarnaast onderzoekt hij innovatieve concepten zoals “interdynamialiteit” die buiten traditionele kaders reiken en nieuwe perspectieven bieden op menselijk bewustzijn en zelfontwikkeling.

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden aan Lauren C. van Stratum.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.