Spellingsfouten??

Ik ben begaafd, maar ik ben alles behalve perfect

Anoniem kreeg ik een berichtje dat mijn website vol zit met d/t fouten, en dat dit afdoet aan de inhoud bij onderwerpen die gaan over hoogbegaafdheid.  Ik besloot er een kort artikel aan te wijden, juist omdat dit raakt aan de kern van wat mijn website probeert te belichamen. 
Ik zal uitleggen waarom ik dit niet ga aanpassen door mijn teksten door ChatGPT te halen. Enkel om daarmee de indruk te wekken dat ik een neerlandicus zou zijn. Dat zijn andere talenten dan de mijne! 

Vorm vs. Inhoud 

Ik heb nooit beweerd dat mijn spelling vlekkeloos is, en ik verwacht dat dit ook niet snel zal veranderen. Wanneer ik teksten schrijf waarin ik probeer diepgaande, existentiële lagen te verkennen, staat correcte spelling voor mij niet centraal. Het feit dat mijn spelling niet perfect is, weerspiegelt juist de interdynamiale ruimte waaruit mijn werk voortkomt: taal dient hier als vorm, maar het gaat vooral om de inhoud en de betekenis daarachter. En soms is die betekenis: chaos en het niet herkennen van vormkaders. Slecht taalgebruik sluit dan perfect aan bij de subtekst. 

Wetenschappelijk onderzoek toont daarnaast aan dat spellingfouten bij hoogbegaafde personen vaak het gevolg zijn van dysorthografie en niet van een gebrek aan intelligentie (Berninger & Abbott, 2013). Daarom betreur ik het wanneer de inhoud van mijn artikelen mogelijk minder serieus wordt genomen vanwege mijn d/t-fouten. Tegelijkertijd besef ik dat anonieme opmerkingen mogelijk afkomstig zijn van mensen buiten de doelgroep waarvoor mijn werk bedoeld is.

Wanneer ik mij te veel focus op d/t-fouten of andere spellingsaspecten, verlies ik het inhoudelijke proces, het plezier en de potentieruimte die achter mijn artikelen schuilgaan. 

Binnen de context van neurodiversiteit waarbinnen ook uitzonderlijke begaafdheid valt, is het denk ik van belang om expressie niet te reduceren tot vormcorrectheid. Creatieve, associatieve en intuïtieve taal kan juist wijzen op een dieperliggend cognitief proces dat zich moeilijk laat vangen in standaardnormen van correctheid.

Dus ja deese wepsite sal volstaan met taalvouten 😊. Selfs als het gaat over uitsonderluke begaaaafthijt 


Misschien dat ik mijn beste vriend, die taalwetenschapper is een keer hun blik over mijn artikelen laat werpen, maar alleen als ik daar behoefte aan heb. Tot die tijd, it does not spark joy om in de pas te lopen, dus correcte spellingsregels Marie Kondo ik nog eventjes. Haha! 

Referenties:

Berninger, V. W., & Abbott, R. D. (2013). Differences Between Children With Dyslexia Who Are and Are Not Gifted in Verbal Reasoning. Gifted Child Quarterly, 57(4), 223–233. https://doi.org/10.1177/0016986213500342

Over de auteur
Lauren C. van Stratum is psycholoog in opleiding tot masterpsycholoog en ervaringsdeskundig op het gebied van complexe dissociatie, uitzonderlijke begaafdheid en genderdysforie. Vanuit persoonlijke ervaring met vroegkinderlijk en langdurig seksueel trauma ontwikkelde hij een methodische benadering waarin klinische en diepgaande ervaringskennis samenkomen. Zijn werk situeert zich op het snijvlak van traumaverwerking, lichaamsbeleving, identiteit en bewustzijnsontwikkeling, met bijzondere aandacht voor methodiekontwikkeling vanuit praktijkervaring. Daarnaast onderzoekt hij innovatieve concepten zoals “interdynamialiteit” die buiten traditionele kaders reiken en nieuwe perspectieven bieden op menselijk bewustzijn en zelfontwikkeling.

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden aan Lauren C. van Stratum.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.